Omgeving

Wat is er allemaal te doen in Midden Limburg

Actief genieten van natuur, cultuur, winkelen en watersport

  

Voor een dagje uit, weekendje weg, luxe overnachting of overnachten midden in de natuur, een korte of langere vakantie; midden in Limburg is voor volwassenen en kinderen van alles te zien, te doen en te beleven.

Of je nu wilt winkelen, fietsen, wandelen, of paardrijden; Midden-Limburg is een eldorado voor ontspanning. Houd je van watersport, dan zijn de Maasplassen dé place to be. Naast zeilen en varen, kun je er onder andere rondvaarten en kanotochten maken en zijn de vele dagstranden ideaal voor gezinnen. Ook natuur is er in overvloed, met onder andere 2 nationale parken en diverse andere natuurgebieden.

Winkelstad Roermond met het grootste Desinger Outlet Center van de Benelux en Duitsland, het Retailpark, de huis- en tuin boulevard en de gezellige binnenstad is een mekka om te winkelen en te flaneren. Het witte stadje Thorn, vestingsstad Stevensweert en de poort van Limburg, Weert, zijn absolute aanraders voor een dagtocht. In al deze plaatsen zijn er ook rondleidingen o.l.v. een gecertificeerde VVV gids.

De vele evenementen en streekproducten in het bourgondische Midden-Limburg en het vlakbij gelegen Duitsland en België maken de gezellige sfeer compleet.

 

Kom en geniet van het verfrissend anders stukje Nederland!

 

Op ontdekking in de gemeente Leudal

Het Leudal: Prachtplek 2013!
Het Leudal: Prachtplek 2013!

Leudal

Natuurlijk genieten

 

De gemeente Leudal, bestaande uit de 16 kerkdorpen Baexem, Buggenem, Ell, Grathem. Haelen, Haler, Heibloem, Heythuysen, Horn, Hunsel, Ittervoort, Kelpen-Oler, Neeritter, Nunhem, Roggel en Neer heeft op cultureel, recreatief en sportief gebied tal van mogelijkheden.

Natuur

LeudalDoor de aanwezigheid van het prachtige Leudalgebied is Haelen een paradijs voor de natuurliefhebber. In hetbezoekerscentrum Leudal is het Leudalmuseum gevestigd met een tentoonstelling die een beeld geeft van de natuur, cultuurhistorie en de geschiedenis van het Leudal. Midden in het Leudal liggen een 18de eeuwse watermolen, de Leumolen, en enkele karakteristieke oude hoeves. De dorpjes Nunhem en Heibloem zijn omgeven door bos, en u kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. Het Keversbroek is een stukje natuurschoon in Kelpen-Oler. Naast karakteristieke boerderijen treft u in Oler ’t Kaufven aan, een tuin met waterpartijen, bakhuisje en een schuur met oude ambachten (mogelijkheid om brood te bakken).

Kastelen en molens

Kasteel HornTwee kastelen en een in bedrijf zijnde oude watermolen sieren de oude kern van Grathem. In Haelen ligt het prachtige kasteel Aldenghoor. Rondom het kasteel Horn is een wandelpark aangelegd waar u kunt picknicken en even uitrusten na een wandeling of fietstocht. Verder zijn er in Horn de windmolens “De Hoop” en “De Welvaart” (de enige zestienkante molen in Nederland). Grenzend aan het natuurgebied “Exaten”ligt in Baexem een standaardmolen, een voormalig klooster en een kasteel met kruidentuin.


Actie en sport

Houdt u van golfen dan treft u even buiten Hunsel een 9-holes golfbaan aan. Even buiten Neeritter is een forellenvisserij gevestigd.

Leudal: gemeente van vele dorpen

Leudal - Armenmolen in NeeritterVan de oorspronkelijke omwalling van Neeritter zijn nog enkele resten zichtbaar. Rond het Frankische pleintje vindt u monumentale woonhuizen en boerderijen, waaronder het 15de eeuwse gasthuis. Karakteristiek voor Buggenum is de fraaie bebouwing langs de Dorpstraat met de Sint Aldegundiskerk. Neer heeft verborgen toeristische pareltjes, zoals de bierbrouwerij, het klooster Keizerbosch en de Friedesse Watermolen. Een bezoek aan het historische dorpscentrum is een aanrader. Roggel staat bekend als een actief en aantrekkelijk dorp, waar altijd wat te beleven valt. Minstens vier maal per jaar wordt een grote braderie georganiseerd. Naast bezienswaardigheden zoals de Sint Antoniusmolen en klooster St. Elisabeth kunt u in het centrum van Heythuysen gezellig winkelen.

 

Het Leudal met zijn prachtige Leumolen (in Nunhem) is in 2013 door Staatsbosbeheer uitgeroepen tot Prachtplek van Nederland. Dus wandel, fiets of tour eens heerlijk door deze Prachtplek!

Roermond

Roermond, that's all you need!

De gemeente is zeer rijk aan cultureel erfgoed. Het is sinds 1559 bisschopsstad. In het centrum vind je dan ook veel historische (kerk)gebouwen. Roermond is ook de stad van Pierre Cuypers, de volgens velen belangrijkste Nederlandse architect uit de 19e eeuw. 

In het centrum vind je ook veel sfeervolle pleinen, waar je op de diverse terrassen kunt genieten van bourgondisch Limburg.

Roermond is bovendien een heerlijke winkelstad, en verkozen tot Beste Binnenstad 2009-2011! Van boetiekjes in monumentale panden in de binnenstad, tot het Designer Outlet Centre dat jaarlijks meer dan vijf miljoen modebewuste koopjesjagers trekt. Verder vind je er het Retail Park Roermond en de Huis- en Tuinboulevard. En: iedere zondag open!

Roermond is ook een mekka voor de natuur en water liefhebber. De Maasplassen, die om en in Roermond liggen, zijn met haar 3000 ha. het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Bovendien vormt de gemeente Roermond een zeer goed uitgangspunt voor een wandeling, fietstocht of paardrijtocht door het Nationaal Park De Meinweg, het Swalmdal, het Leudal en het Roerdal.

Thorn

Het door vele toeristen bezochte witte stadje Thorn heeft een rijke geschiedenis, die terug gaat tot het einde van de 10e eeuw. In de loop der tijd ontwikkelde zich een miniatuurvorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt. In 1794 kwam hieraan met de komst van de Fransen een einde.

Witte stadje

Thorn - het witte stadjeToen kreeg Thorn zijn kenmerkende witte kleur. Nadat de adellijke dames vluchtten, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, voorheen toebehorend aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Met het doel de bouwsporen (“littekens van de armoede”) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.


Rondleidingen in Thorn

Thorn - AbdijkerkDe kern van Thorn is beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn de met maaskeien geplaveide straatjes, de prachtige Abdijkerk en het gemeentemuseum het Land van Thorn. Deze zijn een bezoek meer dan waard. In het gemeentemuseum “Het Land van Thorn” kunt u onder andere het Panorama Thorn bezichtigen, een driedimensionaal schilderij dat de historische kern verbeeldt. Eveneens kunt u de Kapel onder de Linden bezoeken. Deze ligt op ca. 2 km. buiten het historisch centrum. Er worden nog steeds processies gehouden vanuit omliggende plaatsjes naar deze bijzondere kapel. Op uw weg er na toe komt u langs verschillende veldkapellen die vroeger op weg naar de Kapel onder de Linden eveneens werden aangedaan. Elke derde zondag van de maand kunt u deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. 

 

Tip van ons: zeker een bezoek waard, niet alleen mooi, maar ook hele leuke ambachterlijke winkeltjes, antiekboerderijtjes en gezellige terrassen.

Nederweert

Natuur, kanalen en veel ruimte voor actie

 

Nederweert: Natuur en kanalen

Nederweert - De Groote PeelRond Nederweert liggen diverse landschaps- en natuurgebieden. Het bekendste is natuurlijk Nationaal Park de Groote Peel in Ospel, maar daarnaast is er het Sarsven, De Banen, Schoorkuilen en bijvoorbeeld het Weerterbos met het Grenskerkmonument. Verder kenmerkt de omgeving zich door de kanalen. De Noordervaart, Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Wessem-Nederweert zorgden in vroegere tijden voor de afvoer van de turf uit de Peel en bepalen nu sterk het landschap.


Wandelen, fietsen en vissen

Nederweert - Sluis 15Rond Nederweert kunt u heerlijk wandelenfietsen, vissen (mits u aan een vergunning denkt). Voor de pleziervaart is er nabij het centrum van Nederweert een passantenhaven aangelegd. Niet alleen de omgeving van Nederweert is bijzonder. Het centrum zelf heeft een aantal bijzondere monumenten. Zoals de Sint Lambertuskerk en restaurant Bi-j Siem. De waterkrachtcentrale is een bijzonder monument dat ligt bij sluis 15 in de Zuid Willemsvaart. Deze is gerestaureerd en op aanvraag te bezichtigen. Het maakt van Nederweert een bijzondere trekpleister op de grens van Limburg en Brabant.

Nederweert-Eind

Nederweert - de EynderhoofVlak bij Nederweert vindt u het kerkdorp Nederweert-Eind. Hier komen oude ambachten weer tot leven in hetOpenlucht Museum Eynderhoof. Een andere kern, Ospel, is de toegangspoort tot het unieke hoogveengebied ´De Groote Peel´, rijk aan zeldzame planten en dieren. Aan de ingang ligt het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer: Mijl op Zeven. Ook Leveroy, de kleinste dorpskern van de gemeente is zeker een bezoek waard.

Discovery Center Continium in Kerkrade

Discovery Center Continium in Kerkrade
Doe ‘n dagje Continium en laat je verbazen door de wereld van wetenschap! Ga zelf aan de slag en ontdek van alles over de wereld om je heen. Bind de strijd aan met robots, beleef hoe mensen in de mijnen werkten en zoom in tot nanoniveau. 

Je komt ogen en handen tekort voor alle leuke doestations, waarmee je zelf ontdekt hoe wetenschap werkt. Maak ‘n tijdreis in ‘t Time Warp Theater, ontdek de Explore Zone en ga aan de slag in de Experiment Zone. Maak zelf ‘n technische gadget en nog veel meer!
 
De entree bedraagt € 9,- voor kinderen (4 t/m 17 jaar) en € 12,- voor volwassenen. Een familieticket (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) kost € 39,-. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.